viernes, 30 de octubre de 2020

ACTA de la reunión que mantenida con CATSALUT



Plataforma en defensa de la sanitat pública de Polinyà

Dia i hora: 19/10/2020, 11:00h

Assistents:

Roque Fernández                       Plataforma per la sanitat pública de Polinyà Antonio López                                                   Plataforma per la sanitat pública de Polinyà Mari Carmen Gámez                                        Plataforma per la sanitat pública de Polinyà

Montse Teixidó                            Direcció Atenció Primària Vallès Occidental (ICS)

Núria Serra                                 Directora Executiva del Sector Sanitari Vallès Occidental (CatSalut)

Maria Salut Martínez                   CatSalut

 

 

Aquesta reunió respon a les inquietuds a Polinyà. La Núria Serra va considerar oportú no només que els rebin per part de CatSalut sinó per la directora de l’AP de la SAP VOC i la directora de l’ABS Polinyà- Sentmenat (aquesta última té problemes tècnics i finalment no es pot adherir a la reunió)

El Roque Fernández es presenta com representant de plataforma per la sanitat pública a Polinyà. L’acompanyen l’Antonio López que ajuda a la plataforma i també és membre de la Marea Blanca Catalunya. Explica que van enviar una carta a CatSalut i voldrien que ara la seva companya Mari Carmen Gámez llegís un petit escrit que recull les seves preocupacions:

Polinyà és un municipi amb aproximadament 9.000 habitant i gran implantació industrial. Consideren que en els darrers temps hi ha hagut una forta caiguda en l’atenció sanitària. Per exemple, abans podien anar a Santa Perpètua d’urgències al PAC i ara han d’anar a Castellar del Vallès, però no hi ha transport públic a Castellar. També comenten que disposaven de consulta amb ginecòleg al CAP 2 dies/set ara no, abans el CAP obria en horari complet tot l’agost, aquest any els primers 15 dies d’agost ha estat obert tarda després de lluitar molt per a aconseguir això.

Estan preocupats perquè quan falten metges no es substitueixen, el cupos de pediatria són alts, no consideren acceptable haver-se de desplaçar a Sabadell per fer la rehabilitació. Saben que ara amb la Covid l’equip d’atenció primària (EAP) ara s’ocupa també de les residències i de les escoles és, i pensen que aquesta és una pressió insuportable pels sanitaris i per la població.

Voldrien una millor comunicació i volen que els seus sanitaris estiguin en una bona situació i no com estan ara, volen que estiguin ben tractats, i que se’ls retorni el 5% del salari que van perdre. Volen donar el seus suport a l’EAP.

La Núria Serra explica que l’abordatge de la Covid pel que fa a residències i escoles s’ha reforçat amb gestors Covid per a cada CAP, i amb els RECO (Referent Escolar  de COvid). Tots aquests professionals són de nova incorporació i és important que els ciutadans ho coneguin.

Ara s’està treballant en distribuir un pressupost (anomenat Pla d’enfortiment de l’Atenció Primària”) on es reconeix també l’activitat del pacient crònic, tot el que és patologia no

Covid i les residències, també¡ inversió telefònica i tecnològica (vídeo consultes, etc.). Ara s’està duent a terme un canvi en les centraletes per millorar l’accessibilitat.

També explica que la disminució de RRHH de 2008 s’han anat recuperant, i les cobertures poblacionals estan per sobre de la mitjana. Sí de vegades manca trobar professionals per contractar, però el pressupost sí hi és.

Enguany el tancament només matí o tarda als CAP de Polinyà i Sentmenat a l’agost, o sigui que s’ha garantit sempre l’accessibilitat.

Pediatria és un problema general per manca de pediatres que vulguin fer atenció primària (AP). Disposem de metges de família formats amb capacitat per a atendre nens de totes les edats, neonats i lactant sí són derivats a pediatria. Ara també s’està desenvolupant un model de pediatria territorial amb Taulí.


La Núria Serra explica que el flux de pacients de Polinyà a Sant Perpètua era anterior a la seva incorporació, i que en tot cas el canvi respon a un tema de distribució geogràfica.

Pel que fa a la presència de ginecòlegs al CAP, la Montse Teixidó explica que ja fa molts anys ha canviat i els ginecòlegs s’han centralitzat, i les llevadores es desplacen als CAP. Pel que fa a rehabilitació, La Núria Serra té na reunió pendent amb l’empresa que fa la rehabilitació a Sentmenat. Estudiaran el tema.

La Montse Teixidó explica que sí tenen una dificultat d’accessibilitat, i ara que hi ha tantes trucades tant d’entrada com del CAP als professionals les línies telefòniques es  bloquegen fàcilment. S’han ampliat les línies, però continua faltant accessibilitat. Estan facilitant telèfons SIM de sobretaula, , per alliberar la centraleta. També estan l’espera de poder fer trucades a través de l’ordinador, i així alliberar línia telefònica. Sembla que properament es podrà fer aquesta manera a través de l’ordinador. També s’està potenciant l’e-Consulta (correu electrònic segur) i la vídeo consulta, per trucar al pacient amb una càmera.

El Roque Fernández diu que és evident que actualment les noves tecnologies són molt importants, però sí hi ha una part de la població que no hi té accés. Per tant, creu que la solució no és això, creu que falta inversió en metges. No està convençut quan es diu que manquen metges, perquè estem parlant amb ela representació del govern, creu que no entén perquè les coses es facin tan tard. No reclamen tornar a ser atesos a Santa Perpètua, sinó que és un exemple de que creuen que anem en retrocés. Creu que proposar anar a urgències a Castellar no és una solució lògica tenint en compte com som les vies de comunicació. També encara que s’hagin recuperat places des de 2008, la població de Polinyà ha crescut molt, ara són gairebé 9.000 habitants. Demana tenir rehabilitació a Polinyà, tenen un gimnàs ben condicionat, però la Generalitat ha de posar mitjans. Ells facilitaran això. Hi ha gent de Polinyà que no va a rehabilitació per no anar a Sabadell. Que, en general, els ciutadans no volen anar a Sentmenat, Castellar o Sabadell, volen tenir els recursos al municipi. També diu que la pediatra té 1.700 nens assignats actualment.

La Montse Teixidó diu que si disposem d’un gimnàs condicionat, creu que es podria fer. La Núria Serra recorda diu que ja ha dit que pendent parlar amb l’empresa a la que se li ha adjudicat la rehabilitació.

Antonio López explica que creu que aquí no toca tractar temes generals, sinó dels del municipi. Pel que fa a l’accessibilitat, creu que a banda del que es pot fer telemàtic, tot allò que cal que sigui presencial cal que ho puguin fer els professionals amb seguretat laboral. Diu que entenen que amb la pandèmia han disminuït o posposat les seves reclamacions, però que creuen que cal seguir fent part de les visites mèdiques presencials, sobretot perquè hi ha visites que requereixen palpacions, auscultacions, etc., però sobretot per la bretxa digital. Creuen que el que estan és potenciant l’atenció sanitària privada. Ja sap que la situació general de segona onada de Covid no està en les seves mans, però que creu que ells han de seguir defensant la seva atenció primària. Creu que molts pacients crònics ara estan sense l’atenció deguda .També creu que seria interessant disposar wi fi d’accés públic. També comenta que el 061 és un telèfon de pagament i que no hauria de ser així.

La Montse Teixidó diu que ara han de compaginar l’atenció al pacient Covid (diagnòstic, seguiment, estudi de contactes) amb l’atenció al pacient crònic. També és cert que la trucada telefònica no serveix per a tot, per això intenten esbrinar quina resposta necessita el pacient i com és la millor manera de donar-la. Tenen molt clar que no poden deixar de fer les dues coses i que és molt difícil, i que necessiten la col·laboració de tothom, professionals i ciutadania.

Ara podran incorporar tests antigènics que permetrà ser més ràpids en fer diagnòstics de Covid, i altres accions per tal que els EAP tinguin més temps per reprendre funcions d’atenció a pacients crònics. Explica que els gestors Covid i els RECO per les escoles estan matí i tarda, i que han estat noves incorporacions. El càlcul de metges per població es fa a tot arreu igual, d’altra cosa és que per mala sort hi hagi jubilacions. Etc. Per exemple, ara estan buscant companys que puguin cobrir una professionals que ara està en una baixa per malaltia que serà llarga, i que a partir de novembre ja arribaran altres professionals i també reforç d’infermeria per pediatria.

La Núria Serra explica que els professionals Tècnic Especialista de Grau mitjà sanitari en cures auxiliars (TCAI) ara fan tasques que abans assumia infermeria, s’està  intentant  que metges i infermeres facin només tasques que els són pròpies. També a partir de 2021 s’incorporaran psicòlegs, nutricionistes, etc. que afavoriran això.

Explica que l’atenció al pacient crònic també preocupa al CatSalut, i que s’han augmentat les visites als domicilis, que és una cosa que té poca visibilitat i que és el recomanable per a certa població que és millor que no es desplaci fora de casa per la seva fragilitat i/o vulnerabilitat. També hi ha pacients que per la Covid s’han quedat més a casa i no han demanat visites, i cal sortir a buscar-los.

També explica que en ser el de Polinyà un EAP petit, és més difícil cobrir quan hi ha un professional malalt o de vacances.

Els TCAI ja formaven part dels EAP, però n’hem posat més perquè són uns professionals molt polivalents que permeten que les infermeres no facin tècniques (electrocardiogrames, presa de mostres per PCR, etc.) i facin assistència directa als pacients.

Carles Vilardell (fisioterapeuta), pel que fa a rehabilitació té el seu suport de cara a la reunió amb l’empres adjudicatària i demana que el convoquem si ho creuen oportú. Explica que ell és ex-treballador de l’empresa. Creu que hi ha espai al CAP però que hi ha espai al gimnàs municipal. També demana que CatSalut miri la rati població/fisioterapeuta en les sessions, quants dies es farà l’atenció, quants fisioterapeutes hi ha treballant simultàniament al centre, etc. Creu que a la gent gran li costa l’adaptació a les noves tecnologies. “La Meva Salut” és una eina que funciona molt bé, però a la gent gran li costa molt. Creu que desplaçar pacients a Castellar són 9 km, i que potser caldria valorar tornar a tenir serveis a Santa Perpètua, que està a 3 km. També, per últim, creu que la rehabilitació no hauria d’estar gestionada per empreses privades, sinó públiques.

La Mari Carmen Gámez voldria conèixer els terminis per l’arribada d’aquests nous recursos explicats per l’ICS i el CatSalut. Pel que fa a la recuperació de professionals respecte de 2008 no la veuen, perquè la població al municipi ha augmentat molt. Crec que el que realment necessiten són metges, i creu que molts metges sí voldrien treballar si milloressin les seves condicions laborals, que el govern ha de preveure les necessitats a futur. I que si no hi ha prou gent que vol fer la carrera, s’hauria d’incentivar d’alguna

Un saludo

https://www.facebook.com/SanitatPublicaPolinya/posts/1070149033420999

viernes, 23 de octubre de 2020

No podem deixar l'administració de la sanitat pública en mans d'interessos aliens a la ciutadania


 La ciutadania organitzada de Sentmenat i Polinyà s'uneix per a lluitar per una atenció sanitària pública i de qualitat en compartir la mateixa Àrea Bàsica de Salut (ABS.).

Davant la situació de col·lapse dels CAP, i el sofriment dels nostres veïns i veïnes, ens vam disposar a mobilitzar-nos per a intentar millorar els serveis.

Sabem que és una lluita dura, però sabem també que hem de donar-la. Estem contents perquè estem unint a les organitzacions socials. A Sentmenat estan unides la Marea pensionista i l'Associació de Veïns. I a Polinyà, a la Plataforma en defensa de la Sanitat pública, s'estan sumant les AMPA i altres entitats socials de la població.

Però això no és tot. Podem assegurar que en aquest moment, que no és només la lluita d'aqueixes organitzacions, és la lluita dels pobles. Doncs a aquesta lluita a més dels moviments socials, també s'han sumat els alcaldes de Polinyà i Sentmenat Javi Silva i Marc Verneda respectivament, i les majories dels dos Consistoris de Polinyà-Sentmenat, on es van votar les "Mocions" per una "Assistència primària Forta" que va comptar amb la unanimitat de Sentmenat i per majoria absoluta a Polinyà.

A Sentmenat i Polinyà, lluitem per una sanitat pública de qualitat i universal. Un sistema que posi la Salut al centre dels pobles perquè no deixi a ningú arrere.

Aquesta lluita ens està donant unes línies sobre per on haurien d'anar les coses en el futur. Qui sap i coneix millor que els pobles, i en aquest cas els Ajuntaments, sobre les necessitats sanitàries? Ningú. Això ens ha de fer reflexionar de cara als canvis que necessitem fer en les administracions públiques.

No podem deixar l'administració de la sanitat pública en mans d'interessos aliens a la ciutadania, com ha vingut passant. Boí Ruiz, va ser Conseller de CatSalut i representava a les clíniques privades. I va empobrir al sistema reduint amb quasi dos mil milions d'euros, llits buits, quiròfans i plantes d'hospitals tancades. Etc. Etc.

És per això que la Plataforma en defensa de la Sanitat pública de Polinyà, posi en valor aquesta lluita i aquesta unió que s'està donant ací i a demanar a la ciutadania que ens organitzem bé per a defensar els nostres legítims drets.

miércoles, 21 de octubre de 2020

Reunión con Catsalut para mejorar los servicios sanitarios del ABS Polinyà-Sentmenat

La plataforma en defensa de la sanitat pública de Polinyà, hacemos una valoración positiva de la reunión que tuvimos el 19 de octubre de 2020 con una representación del Catsalut, Sra. Nuria Serra y Montse Teixidor del Institut Català de la Salut. Antes se habían reunido con los alcaldes y alcaldesas de la comarca.

Los alcaldes de nuestra área básica, Polinyà-Sentmenat, llevaron a esa reunión la moción que habíamos presentado y que fue aprobada en Pleno con los puntos que ya conocéis.

Estamos a la espera de que nos hagan llegar el acta, con todo lo que reivindicamos y las propuestas que hacen para dar solución a los problemas de nuestro CAP. En ese momento lo publicaremos en esta página

Celebramos que, por primera vez, una organización de ciudadanos/as de Polinyà hayan hecho posible que se pueda exteriorizar, explicar y exponer, los grandes déficits del CAP ante los responsables de la zona sanitaria. No es casualidad, ahí están las movilizaciones como las que hicimos antes de vacaciones.

Aceptamos todas las posibles mejoras que puedan aportar en adelante. Pero no podemos estar de acuerdo con todas las políticas que provienen de esta institución, porque hasta ahora, sus políticas no han contribuido a mejorar los servicios del CAP.

Y ello explica que esté en boca de la ciudadanía, que hoy la situación de este CAP de Polinyà esté peor que hace 10 años.

Pediatría duplica la ratio del número de niñas/os.

Teníamos una Ginecóloga, ahora ya no la tenemos.

Las urgencias las teníamos en Santa Perpetua a dos kilómetros, ahora la tenemos en Castellar a diez kilómetros.

Antes, cuando un médico/ca faltaba por diversas razones le sustituían, ahora no.

El Hospital Tauli, ha sufrido una caída sin precedentes desde hace años, dejando camas vacías, quirófanos y plantas enteras cerradas.

Vivimos tiempos revueltos. No por la Pandemia solamente, que también.

Los privatizadores no cesan en su objetivo de acabar y erradicar el estado del bienestar, y en ese ataque feroz, también entra a cargarse la tan apreciada sanidad pública y dejarla en precario, con todo lo que ello representa para los ciudadanos/as, y andar el camino de la privatización total de ésta. Hoy, Catalunya ya cuenta con un 33% de ciudadanos que tienen contratada una clínica privada, superando el 25% que preveía el máximo privatizador de la sanidad en Catalunya, el señor Boí Ruiz, el exconseller de sanitat. Quien fue presidente de La Unió Catalana de Hospitales privados, que tiene como objetivo, ser referente en la transformación del sistema sanitario catalán. Para este plan fue colocado por Artur Mas.

Quieren hacer de Catalunya la americanización en materia de salud, “quien tenga poder económico, tendrá salud y quien no la tenga, que se muera”.

Que pongamos los problemas encima de la mesa, defendamos y exijamos soluciones a esos problemas, y que las autoridades actuales, se vean obligados a escucharnos, tiene una fácil explicación. Como decía anteriormente, se debe a que los ciudadanos/as nos estemos organizando. Nos unamos con la institución local y nos movilicemos, como nunca lo habíamos hecho en Polinyà, para defender una sanidad pública de calidad.

Plataforma en defensa de la sanitat pública de Polinyà

miércoles, 14 de octubre de 2020

Carta enviada a la Sra. Núria Serra Tauler, directora de Sector sanitari Vallès Occidental Est

 







Sra.   Núria Serra Tauler

directora de Sector sanitari Vallès Occidental Est


En estos meses de Pandemia, hemos podido comprobar en nuestras propias carnes, la virulencia del Coronavirus, ya que los efectos sobre la salud de una persona son desastrosos, incluso provocando la muerte a muchas personas.

Pero no podemos olvidar que hay otros virus, que no es que sean secretos ni desconocidos, porque aparecen todos los días en los medios de comunicación, y que atacan duramente al corazón, en las arterias del sistema público de salud, para desnudarlo y dañarlo, con el objetivo de favorecer al sector privado.

El personaje "más viral y descarado" no el único, fue el señor Boi Ruiz, puesto por el sr. Artur Mas, que recortó más de unos 1.300 millones de euros al Sistema Público de Salud. Dejando camas vacías, quirófanos y plantas enteras de hospitales cerradas.

Pero estos ataques a la salud pública catalana no cesan, se siguen haciendo propuestas y proyectos, no destinados a mejorar el sistema, sino para justificar reacciones contra la pandemia, y no aportar financiación ni medios suficientes, donde realmente se necesita, que es la atención primaria. Un ejemplo es el de construir en este momento 5 hospitales de apoyo.

Consideramos, que los ciudadanos y ustedes, nos debemos mover juntos para luchar contra la pandemia. Pero nos han de tener en cuenta a la hora de tomar decisiones, para ir dotando de mejores servicios a nuestros CAPs.

Desde la Plataforma hemos hecho un llamamiento a toda la población de Polinyà a organizarse. A estar vigilantes a los movimientos de las autoridades sanitarias, para evitar más recortes, como en la anterior crisis económica y denunciar todo aquello que sea necesario, y luchar por una Sanidad pública de calidad y universal, que nos haga a todos y a todas iguales.

El próximo lunes la Plataforma en defensa de la Sanidad pública de Polinyà y los/as compañeros/as de Sentmenat, nos reunimos con ustedes para hacerle una serie de demandas, todas ajustadas a las necesidades de los ciudadanos y ciudadanas de Polinyà y el Área Básica Sentmenat- Polinyà.

Por lo que consideramos en Polinyà, las reclamaciones, demandas y propuestas que les hacemos llegar, son todas equitativas, y entendemos que deben ser atendidas como tal.

Son las siguientes:

TODA LA FINANCIACIÓN PARA LA SANIDAD PÚBLICA-. Todos los recursos económicos deben ir sin más demora a robustecer los Centros de Atención Primaria, que es donde la Pandemia está atacando con más firmeza. Donde nuestros vecinos sufren el día a día y sufren las restricciones. Donde se ven desamparados y desatendidos en sus enfermedades crónicas. Que se ven atendidos por el teléfono y no ven los ojos de sus doctores. Etc. etc.

LAS DERIVACIONES-. Este virus continúa dañando. El sistema público de salud de Cataluña CATSALUT, está derivando diariamente, a cientos de personas a otras clínicas privadas por la falta de medios en las clínicas públicas. Esta acción, sólo la podemos ver como la manera de deshacerse de las listas de espera y a la vez beneficiar estas clínicas, antes de inyectar financiación a la pública, para darle suficiente capacidad y puedan atender a los ciudadanos. No queremos estar obligados a ser atendidos por las clínicas privadas. Queremos ser atendidos por nuestro sistema público de salud.

VIDA EN LOS CENTROS DE SALUD-. Queremos unos Centros de Asistencia Primaria, alegres. Espacios que desprendan salud en sus olores, alegría en los trabajadores y trabajadoras y esperanza en nuestros ciudadanos, s al ver que su sistema, los atiende y los protege correctamente.

SANITARIOS-. Erradicar el desasosiego que se vive en estos momentos por las dos partes, es fundamental. Queremos que nuestros sanitarios y sanitarias, estén bien retribuidos. El sueldo de los sanitarios sigue en el -5%. Los recortes salariales de la anterior crisis perviven en las nóminas de la aplaudida sanidad pública.

PEDIATRÍA-. No podemos aceptar que un/a pediatra pueda llegar a atender a más de ochenta niños/as por día. Esto es una aberración.

LISTAS DE ESPERA-. Tampoco podemos aceptar que un paciente tenga que esperar más de 48 horas para ser atendido. Necesitamos mes médicos.

SUPLENCIAS-. Es incomprensible, que cuando un médico coge la baja o se ausenta por motivos diversos, éste no sea sustituido por un suplente.

REHABILITACIONS-. No es aceptable que una población de nueve mil habitantes y con una de las industrias más punteras de la comarca, no tenga la rehabilitación en su territorio.

GINECOLOGÍA-. Nos quitaron Ginecología y nos dejaron la Matrona. Hemos crecido en habitantes y seguimos sin ginecóloga. Pedimos que sea repuesta de nuevo. Y una atención de dos veces por semana.

ODONTOLOGÍA-. Pensamos que el servicio de Odontología debe darse dos veces por semana, en lugar de uno que se da ahora.

URGENCIAS-. Creemos que Polinyà ya es una población suficientemente importante para que tenga que desplazarse a urgencias a otros territorios, y cada vez más lejos.

ATENCIÓN DOMICILIARIA. Consideramos muy importante, que la atención domiciliaria sea atendida por personal del CAP. No por otros médicos venidos de otros centros que no conocen a los pacientes, etc.

VACACIONES-. No podemos aceptar el recorte asistencial en el servicio durante el período vacacional. Queremos el servicio con horario habitual en agosto.

VIRUS-. Dadas las situaciones de contagio en el mundo en que vivimos, consideramos importante que los CAPs se doten de un departamento especializado para controles víricos.

Atentamente,

Roque Fernández, 

representante de la Plataforma en defensa de la Sanitat pública de Polinyà

jueves, 8 de octubre de 2020

ACTA TELEMÁTICA DEL DÍA 2 DE OCTUBRE DEL 2020

 

Asistentes: Laura Pastor, Carles Vilardell y Antonio López (representantes de MAREA BLANCA DE CATALUNYA) Antonio Montaña (Asociación de vecinos de Sentmenat) Eva López (representante del AMPA del colegio Pere Calders de Polinyà) Roque Fernández, Manuel Arjonilla, Esperanza Fernández Barrios (directora del Área Básica de Polinyà-Sentmenat)

Roque: Tenemos solicitada una reunión con Ana Aran gerente del área metropolitana Nord. Estamos esperando respuesta. Todos los asistentes estamos aquí en defensa del CAP. Queremos saber cuáles son las mejoras y demandas que hacen los sanitarios del CAP. ¿Cuál es la situación actual del CAP? 

Esperanza: La situación que estamos viviendo no es aislada, estamos igual que la mayoría de CPS de España. El problema bajo mi humilde punto de vista y conocedora del sistema sanitario es que nadie estaba preparado para atender la demanda de una pandemia, no tenemos ni los medios, ni el personal, ni la infraestructura. En primavera se pasó como buenamente se pudo, se intuía que para otoño volvíamos a tener la misma situación complicada, se ha adelantado y nos ha pillado a todos por sorpresa.

Entre Sentmenat y Polinyà tenemos tres mil niños que atender. El lunes pasado pediatría asistió a más de 80 niños, por la falta de pediatría en Sentmenat. Del todo incomprensible por la situación. Necesitamos tres pediatras y solo tenemos dos.

Antes de la pandemia la atención primaria en la mayor parte de España ya era escasa y todo el trabajo que está llevando la pandemia lo ha complicado, ya que todo lo provocado por el COVID afecta directamente a la atención primaria.

Hay un colapso en el primer nivel, en patologías básicas, estudios, atención a las residencias geriátricas y ahora en el ámbito educativo.

Si ya antes teníamos problemas, ahora con el añadido de la pandemia es imposible llevar la situación. No tenemos ni medios, ni personal.

Por ejemplo, en Italia todos los gobiernos se pusieron a una para contratar personal sanitario.

Pregunta: ¿Qué demandas hace el CAP a Catsalut para mejorar los servicios?

Esperanza: Las demandas que hacemos son las normales, lo primero de todo tenemos la necesidad de más manos. Mas médicos. No llegamos con los que tenemos que atender a los pacientes. También medios y material. Tenemos cuatro líneas de teléfono y son ocupadas el mayor tiempo en atender a los pacientes. Sobre la atención por teléfono hay que decir que se pone tecnología, pero nos encontramos con que, una gran parte de personas mayores, no entienden las tecnologías, y eso nos crea problemas. No porque sea un problema de los mayores, es porque no se ponen los instrumentos fáciles y útiles para ellos, si hubiesen mas médicos, los necesarios para cubrir las demandas, no necesitaríamos de esos teléfonos y tendríamos las líneas disponibles para atenderlas.

Podemos aceptar que vivimos en un estado de colapso. Si antes de la pandemia ya era difícil, ahora os podéis imaginar. Los CAP´s son la primera línea de lucha contra el virus y están desprotegidos.

Estoy muy desesperanzada.

Pregunta: ¿Qué opinión tiene sobre “El nou Pla d´enfortiment i transformación de l´atenció primaria” presentado por la Conselleria de salud?

Esperanza: Bienvenido el plan, hay que verlo, pero hay mucha desconfianza. Hay que ver el final. El plan habla del 2022 y es ahora cuando tenemos el problema, no sabemos cómo estaremos en ese año. Nos enfadamos mucho cuando la Conselleria contrato el Ferrovial por 18 millones de euros. Ese dinero deberían haberlo derivado a contratar médicos y material. Pero no sé qué relación tiene la Conselleria con Ferrovial, para tener tanto interés.

Hay una cosa que quiero transmitir de parte de Yolanda, enfermera del CAP. Comunica que invita a una persona de la plataforma, a estar entre ellas, para ver desde dentro el trabajo que hacen.

Antonio López: Es la realidad de la situación que está viviendo toda España, falta de profesionales.

Se ha presentado una moción al ayuntamiento.

Recuperar la atención de los crónicos que ha desaparecido. Poner todos los medios para recuperar lo que teníamos antes de la pandemia.

¿Qué piensas de los 300.000.000€en mejoras que van a invertir?

Con las medidas tecnológicas que no llegan a todo el mundo. La telemedicina no se puede imponer para la mayoría de los usuarios.

¿Qué puede mejorar en la gestión diaria?

¿Porque no se deja entrar de una forma ordenada como e el resto de los sitios, supermercados, centros comerciales…?

Sabemos que el problema no está en los profesionales sino en los gobiernos.

Esperanza: Antes ya ha habido otros planes que no han cumplido.

Inversión sería más o menos:

200 médicos

300 enfermeros

Resto: Nutricionistas, asistentes clínicos, mejoras tecnológicas.

En la atención primaria toca a medio profesional por centro.

Hemos recibido auriculares que no podemos utilizar porque nos falta el programa.

Roque: Estoy muy de acuerdo contigo. Agradecerte por dar luz al problema que los usuarios sospechábamos y vosotros vivís.

Antonio: Agradece a Esperanza la visibilidad del trabajo que se vive dentro. Como usuarios tenemos que reivindicar y no resignarse. ¿Qué ha pasado con Ferrovial, los han echado?

Esperanza: Lo que se es por los medios de comunicación. Los scouts buscaban los casos confinados de COVID y le hacían un seguimiento. Pensamos que se ahorrarían muchas llamadas telefónicas, pero no sabemos porque en el Vallés Occidental no hemos encontrado a ningún paciente que le llevaran el seguimiento. En el Maresme nos consta que ha funcionado mejor.

martes, 6 de octubre de 2020

Carta als alcaldes de Polinyà-Sentmenat

 

Senyors. Alcaldes de Sentmenat i Polinyà,

Marc Verneda Urbano i Javier Silva Pérez, respectivament:

 

Som conscients que el 8 d'octubre els alcaldes de la comarca es reuniran amb les autoritats sanitàries del CATSALUT per fer front a la situació de salut pública a la nostra zona.

La Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de Polinyà, la Marea Pensionistes i l’Associació de Veïns de Sentmenat, no volem perdre l'oportunitat de traslladar la nostra preocupació a les autoritats sanitàries.


L'ABS Polinyà-Sentmenat no pot oferir tots els serveis sanitaris que la població requereix. És evident la manca de professionals de l'equip per poder donar resposta a totes les tasques assistencials que són pròpies, a més de les generades per la pandèmia de COVID-19: assistència a residències de gent gran, detecció-diagnòstic-seguiment dels casos de COVID i el seu estudi de contactes i, recentment, la gestió dels casos de Covid en l'àmbit escolar. És lamentable, en particular, la situació del servei pediàtric i la sobrecàrrega de visites que ha d'assumir com a conseqüència dels diferents casos de COVID que han tingut lloc a les escoles d'ambdues poblacions. Ens preocupa l'elevat nombre de visites que aquesta circumstància genera en els CAPs.

És incomprensible, en aquest punt, que les autoritats responsables no hagin previst la necessitat d'augmentar la plantilla dels treballadors sanitaris per fer front a la nova onada que estem vivint des de fa setmanes.

També volem expressar la nostra negativa que l'atenció telefònica sanitària sigui definitiva, i més en línia amb els problemes als quals s'enfronten els ciutadans i professionals del CAP, per la manca de línies per establir una comunicació de qualitat.

L'arribada de la Covid-19 ha posat de manifest les debilitats que l'Atenció Primària ha tingut des de fa anys i no han estat abordades per diferents administracions.

La Plataforma en la Defensa de la Sanitat Pública de Polinyà, la Marea de Pensionistes i l'Associació de Veïns de Sentmenat, sol·licita a l'administració pública i a les autoritats sanitàries corresponents, que prenguin les mesures oportunes al més aviat possible per fer front a la situació precària en què han estat la població de Polinyà i Sentmenat i els professionals de l'atenció que ens atenen.

Preguem adjuntin la Moció presentada i aprovada pels Plens d'ambdues poblacions

Atentament,

Plataforma en defensa de la sanitat pública de Polinyà, la Marea Pensionista i l’Associació de Veïns de Sentmenat

 

Polinyà-Sentmenat, 5 d’octubre de 2020

Presentada Moción al Pleno municipal de Polinyà

PER UNA ATENCIÓ PRIMÀRIA FORTA


https://www.youtube.com/watch?v=UtSTvUiDAUs&feature=emb_logo

ATES, que La ciutadania estem esgotats de patir les deficiències de   l’atenció primària de salut, que s’han vist agreujades per l’actual pandèmia. Els problemes ja crònics d’escàs pressupost, falta de personal i equipaments obsolets s’ha afegit la sobrecàrrega que suposa l’atenció de  malalts de COVID, l’estudi i seguiment de contactes i l’atenció a persones que viuen en residències. Els i les professionals estan assumint una  càrrega insuportable, més quan molts han estat malalts o en situació de quarantena o senzillament esfondrats.

ATES, que Hem vist com les mesures de seguretat instaurades en els CAP en els moments més durs, com la pràctica desaparició de la visita presencial, o mesures organitzatives com les agendes per tasques sense respectar la figura del o la professional referent, l’escassa atenció a persones amb problemes crònics o aguts no COVID, amb retards d'alt risc, s’estan perllongant en el temps i no hi ha indicis que es puguin recuperar a curt termini. Com a conseqüència, queden moltes necessitats de salut sense resoldre, o es resolen tard i malament, i hem de fer cues vergonyoses a la porta dels CAP per intentar que ens visitin.

ATES, que Recentment, la Conselleria de Salut ha presentat un «Pla d’enfortiment de l’atenció primària» segons el qual dedicarà uns 300 milions d’euros en millores tecnològiques, i en augment de personal d’aquí fins el 2022. Donaríem la benvinguda a aquest pla si no fos perquè és del tot insuficient, no recupera ni de lluny les retallades del 2011: 350 milions anuals, i 3000 professionals menys. Se segueixen ajornant respostes que són urgents.

ATES, que Reclamem un enfortiment real i immediat de l'atenció primària, que ha de passar per garantir els elements que la fan més efectiva en la millora de la nostra salut: l’accessibilitat per a tothom, la relació continuada al llarg del temps amb el o la professional, l’abordatge integral de les necessitats i la coordinació de tots els serveis i atencions que rebem.

 Per això el ple municipal de Polinyà acorda el següents acords:

1º Exigint L’obertura dels CAP i consultoris que s’han tancat total o parcialment durant la pandèmia

 2º Habilitació d’espais i circuïts segurs per evitar contagis i mesures de protecció per a tot el personal dels caps i pacients

 3º La recuperació de la visita presencial, deixant la consulta telemàtica o telefònica només per aquelles qüestions que es poden resoldre per aquesta via

 4º La visita per la professional de medicina o infermeria referent

 5º Participació ciutadana activa en el funcionament i la gestió de cada CAP

 6º Recuperació dels metges, infermers i administratius perduts amb les retallades dels anys 2011-2014.

 7º Priorització de la despesa sanitària per a l’atenció primària. Dotació econòmica que arribi al 25% del pressupost de Salut, tal com recomana l'OMS

8º Denuncien  la demolició programada i sostinguda de l'atenció primària i les polítiques privatitzadores, per la nostra salut, volem una sanitat pública, universal, equitativa i de qualitat amb una atenció primària forta de veritat.

9º Enviar aquets acords a la Conselleria de Catsalut, Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, Federació AAVV i Associació de Municipis de Catalunya, Marea Blanca de Catalunya, CAP del nostre municipi, Sindicats, plataforma sanitat publica del Baix Vallès i Fundació Sanitària de Mollet

 Plataforma en defensa de la sanitat pública de Polinyà / Marea Blanca de Catalunya

I perquè així hi consti als efectes de l’expedient, emeto el present certificat per ordre i amb el vist i plau del Sr. Alcalde, amb l’excepció prevista en l’article 206 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals aprovat per Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, s’expedeix la present. 


 


Llamamiento a la juventud de Polinyà...

  La demanda de que el servicio de rehabilitación se de en Polinyà,  tiene toda la fuerza y toda la razón. Llamamiento a la juventud de ...